Българско училище

През годините на своето съществуване църквата е подържала училище за изучаване на български език, както и неделно училище за изучаване на вероучение.

Учебните занятия по български език са се провеждали през седмицата, докато обучението по религия е било в неделя, по време на църковната служба.

Първото българско училище е основано през 1914 година и негов първи учител е бил Кузо Темелков.

Българско училище с учител Отец Иван - 1917 г.

Голям е списъкът от имената на учителите, посветили много труд, сили и време (в повечето случаи на доброволни начала) за успеха на своята учителска мисия.

Българско училище с Кузо Темелков - 1926 г.

През последните 10 години църквата спонсорира неделно училище, което провежда занятията си всяка неделя от 10 до 12 часа, по време на църковната литургия.

Децата са на възраст от 4 до 12 години и изучават български език, както и основни познания по религия.

Учебните помагала се предоставят от Държавна агенция за българите в чужбина със съдействието на Генералното консулство на Република България в Торонто.

Освен изучаване на български език, децата от неделното училище подготвят представления, които изнасят всяка година на 24-ти май – патронния празник на храма, както и на детското коледно тържество.

Учебната година започва в началото на месец октомври и завършва на 24-ти май с официално връчване на свидетелство и книжка на всяко дете.

Ако проявявате интерес и желаете вашето дете да изучава българския роден език, да учи стихове и пее песнички, както и да общува с други деца, говорещи на български, моля обадете се за повече информация и регистриране на детето на телефон:

416 368 2828 – офиса на църквата

416 857 5439 – Цветанка Григорова (учител)


ДЕТСКА ВОКАЛНА ГРУПА

През годините 2002 – 2007 църквата спонсорира и детска вокална група.

Талантливи български деца, под ръководството на Даниела Манолова (известен композитор и изпълнител) израстват като истински певци и артисти и бързо стават любимци на публиката.

Групата завършва своята дейност с няколко авторски спектакъла.